Üdv a banánköztársaságban!

A Lehet Más a Politika (LMP) levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, miután a sajtóhírek alapján igazolva látja korábbi félelmeit: a sukorói King’s City-beruházásnál kizárólag a befektetői érdekek szerint születtek közhatalmi döntések. Az LMP a hatalom átláthatóságára és az állampolgári részvételre vonatkozó joganyag felülvizsgálatára, valamint a kétes hátterű beruházások alapos kivizsgálására, felfüggesztésére szólítja fel a miniszterelnököt.

Az önkormányzataink gyakran kizárólag a beruházók igényei szerint alakítják szabályozásaikat, megfelelő tőkeerővel az országos szintű jogalkotás is befolyásolható lett. Innen alig van lejjebb: ez a banánköztársaságok szintje. A szocialista kormányzatok az elmúlt években fokozatosan feladták a választók érdekeinek és az alkotmányos jogok (így az egészséges környezethez való jog) képviseletét, helyette a beruházói érdek vált államcéllá.
Ezzel együtt olvadt el a kormányzat, a döntéshozók és a demokratikus politika iránti bizalom is. A költségvetési egyensúly helyreállításának igen kellemetlen mellékhatásai lesznek, ha a lobbik érdekében az állam egyáltalán nem szívbajos a közvagyon kezelése kapcsán. A kormányzat ezzel magas labdát ad az antidemokratikus, szélsőséges megoldások képviselőinek.

Forrás: Lehet Más a Politika közleménye