Napelemes tetőcserép

Magyar találmány, a napelemes tetőcserép. A Bükk-Mak Leader nevet viselő, Bükkaranyoson székelő civil szervezet zöld energiás falu építésébe fogott: a már meglévő szélturbinák és biogáztelepek mellett a napelemes cserepeknek is az lesz a dolguk, hogy termeljék az áramot.

A napelemes cserép a világ 185 országában élvez szabadalmi jogokat. Nem csak jóval esztétikusabb a tetőre szerelt hagyományos sík napelemeknél, de az új eljárásnak köszönhetően egységnyi felületen 10-40 százalékkal több energiát termel. Súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak, és azokhoz hasonlóan többféle színben kapható.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46 millió forintot is meghaladó összeggel támogatja a vállalkozást, amelyet az üzem megépítésére fordítunk, monda a feltaláló, Tóth Miklós, aki szerint a 2010 márciusára megépülő üzemben áprilisban már meg is kezdődne a gyártás. Elmondása szerint évi egymillió cserepet állítanak majd elő. A bükkaranyosi hidrogénfalu lenne a napelemes tetőcserépnek köszönhetően a zöldenergia-felhasználás mintatelepülése.