Az ügyvédek semmibe veszik a szabályokat

Budapest Európa egyik legszennyezettebb fővárosa, évente 2000 ember veszíti életét és közel 100.000 ember betegszik meg a légszennyezés káros hatásai miatt, amelyért elsősorban a gépjármű-közlekedés tehető felelőssé. Egyik legfontosabb alkotmányos jogunk az élethez és az egészséges környezethez való jog, amelyet az állandó dugók, a gépjárműforgalom zaj- és légszennyező hatásai jelentősen csorbítanak.

A Levegő Munkacsoport felhívja mindenki figyelmét, hogy nem kötelező személygépjárművel közlekedni. Különös, hogy épp az ügyvédi kamara elnöke védi a parkolási szabályokat be nem tartó ügyvédeket, és furcsának találjuk azt is, hogy az elnök úr még nem hallott a mobiltelefonos díjfizetési lehetőségről, illetve arról, hogy a díjhátralékot annak végrehajthatóvá válása előtt is ki lehet egyenlíteni. A helyes magatartás véleményünk szerint nem az APEH elnökének címzett levél lenne, hanem az, hogy Bánáti János hívja fel a szabályokat megsértő ügyvédek figyelmét a hivatás gyakorlóitól elvárható jogkövető magatartásra és arra, hogy a kiszabott bírságokat fizessék meg. Nincs jó üzenete annak, ha az ügyvédek mutatnak „példát” a jogszabályok alóli kibúvásra vélt előjogaik alapján.

Végezetül minden állampolgár egészsége érdekében megkérjük az ügyvédeket és a gépjárművüket rendszeresen használó állampolgárokat, hogy indulás előtt gondolják meg, valóban szükséges-e az autóhasználat, és csak akkor üljenek az autóba, ha az elkerülhetetlen.

Forrás: Levegő Munkacsoport