Alkohol és oxigén

Koreai kutatók az alkohol felszívódásával és lebontásával kapcsolatban végeztek vizsgálatokat, vagyis azt elemezték, hogy az egyes italok fogyasztása után mennyire gyorsan józanodik ki az ember, és mennyire lesz utána másnapos.

A kísérletekhez az országban népszerű, oxigénnel dúsított italokat használták. Ettől ugyanolyan buborékos lesz az ital, mint a sör, a pezsgő vagy a szénsavas üdítők, csak a buborékokban szén-dioxid helyett oxigén van. A kísérletek azt mutatták, hogy az oxigén segít az alkohol lebontásában. A kísérleti alanyok utóbb kevésbé érezték magukat másnaposnak.
Az alkohol feldolgozásához a májunk oxigént használ fel, és ha ezt a szervezet rögtön az itallal együtt megkapja, hatékonyabb és gyorsabb lesz a folyamat.
Az eredményeket felhasználva később a szervezetet kevésbé megterhelő, gyorsabban kiürülő alkoholos italok lesznek kifejleszthetők.