67 millióan szenvedünk a zajszennyezéstől

Európa nagyvárosainak mintegy fele szenved a közúti, vasúti vagy éppen a légi közlekedéssel összefüggő ártalmaktól. A lég- és zajszennyezés mértéke bőven elegendő ahhoz, hogy a városok lakóinak tanulási és alvási problémái legyenek az éjszaka folyamán.

A fővárosok között Pozsony a leghangosabb, és lakóinak közel 55%-a szenved ettől. A második helyen szorosan követi őt Varsó és Párizs. Ugyanakkor megközelítően 3,6 milliónyian kénytelenek elviselni 70 decibelnél nagyobb vagy akörüli zajt nap mint nap. Számos uniós ország – egyebek mellett Franciaország, Portugália, Belgium és Görögország – nem szolgáltatott adatokat 2007 decemberéig, amikor is lezárták az adatgyűjtést.

Az alvászavarok mellett bizonyíthatóan hatással van mindez a szív-és érrendszerre, a mentális egészségre és értelemszerűen az iskolai teljesítményre is. A zajszennyezésnek mind a közmegítélés, mind pedig a hatása szempontjából késleltetett következményei vannak, szemben például a légszennyezéssel, amely azonnal tapasztalható.

Forrás: greenfo