No comment

A vörösiszap-tározó átszakadásával kapcsolatos országgyűlési vizsgálóbizottság jelentésében a katasztrófa bekövetkezésének felelősségi viszonyaival kapcsolatban az alábbi megállapításokat is tette:
"A hatósági engedélyezés során a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a hulladék besorolás, a töltésépítés, az üzemeltetés és annak időszakos felügyeletének ellenőrzése során alapvető hibákat követett el. Ezért az illetékesek felelősséggel tartoznak ."

Az ezzel kapcsolatos meghallgatás jegyzőkönyve a napokban került birtokunkba. A mellékletben megismerhető a teljes jegyzőkönyv, érdemes elolvasni és mindenki saját maga levonhatja következtetéseit a magyar hatóságok képviselőinek felelősség vállalásáról.

Néhány mondatot a továbbiakban szeretnénk kiemelni érdekességként a jegyzőkönyvből.

„DR.KOZÁRI LÁSZLÓ szakértő: Nem is óhajtom felülvizsgálni, én kérdezni szeretnék, hogy hogyan lehet olyan technológiát alkalmazni, amikor a 14-es pH lúgon csónakáznak, és úgy mérik a mélységet. Azt is meg szeretném kérdezni öntől, hogy ön írta elő, hogy le kell szivattyúzni róla a lúgot. Ön írta elő azt is, hogy 44 százalékos nedvességtartalma lehet csak, ez a lapátolható sűrűség. Miért nem ezt csinálták? És ne rólam érdeklődjön, hanem a vörösiszap felől.
DR. KLING ISTVÁN korábbi igazgató (Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség), környezetvédelemért, illetve vízügyekért felelős helyettes államtitkár: Én azt gondolom, hogy olyan szakértővel kell leülnie megbeszélni ezt, aki ennek a területnek szakavatott szakértője. Én egy igazgató voltam, akinek a kollégái előkészítették döntésre ezeket az anyagokat, és bizonyára értettek hozzá. A jogszabályt ismerték, úgyhogy kérem a kollégát, hogy üljön le azokkal a kollégákkal, akikkel ezt meg tudja vitatni. Köszönöm szépen.”

„ELNÖK: Köszönjük szépen. Két mondatban itt az elmúlt közel egy órát megpróbálnám összefoglalni, illetve ez lehet, hogy most egy teljesen más szempontot is fölvet.
A MAL Zrt. egységes engedélyezési eljárása során minden bizonnyal felmerült ez a kérdés, hogy veszélyes vagy nem veszélyes hulladéknak kell tekinteni a vörösiszapot. Azért mondom, hogy minden bizonnyal felmerült, mert a MAL Zrt. egy profitorientált cég, és nyilván nem dob ki pénzt az ablakon ilyen tanulmányokra csak úgy a saját maga kedvéért. Valószínűleg fel kellett, hogy merüljön az eljárásban, és annak ellenére, hogy van egy törvény szerint létrehozott Országos Hulladékminősítő Bizottság, az engedélyező hatóság
mégsem fordult ehhez a bizottsághoz, nem kérte ki az álláspontját. Erősítsen meg, hogy ez ön
szerint is akkor helyes megfogalmazás-e.
Ehelyett az engedélyes készíttetett egy tudományos akadémia, veszprémi egyetem és nem tudom még kinek a bevonásával egy szakvéleményt, ami azt támasztotta alá, hogy a lezárt kazettákban lévő vörösiszap nem veszélyes, és innentől kezdve nem veszélyesként kezelik.

DR. VARGA PÁL nyugalmazott főosztályvezető, az Országos Hulladékminősítő Bizottság korábbi vezetője: Elnök úr, a hulladékminősítő bizottság nem foglalkozott sem most, sem korábban. Korábban is foglalkozhatott volna, korábban, tehát 10 évvel ezelőtt is foglalkozhatott volna, elég régóta működik ez a bizottság. Magam legalább 12 éve vagyok
elnöke a bizottságnak, tehát foglalkozhatott volna, de nem foglalkoztunk vele. Még egyszer
mondanám, nem került… És ezeknek mindegyiknek jegyzőkönyvi nyomai is vannak. Minden
egyes ülésről a főfelügyelőségen ott vannak a jegyzőkönyvek, nem hozott a főfelügyelőség
még csak nemleges határozatot sem. Hoztunk olyan határozatokat, hogy nem vizsgálhattuk,
de ott volt a kérelem. Kérelem sem volt. Bocsánat, mi volt a másik kérdés?

ELNÖK: Ennyi. Köszönöm szépen, hogy eljött, és köszönjük, hogy megosztotta
velünk értékes gondolatait.”

Talán ennyi elég, hogy felkeltse az Ön érdeklődését! A vélemény szabad.
A katasztrófa négy éve volt.
Személyes felelősség megállapítás még nem történt.
Talán a felelősség kérdését a büntető eljárás tisztázni fogja.
Talán...

CsatolmányMéret
vorosiszap_parlament_bizottsag11062911.pdf300.17 KB