Selyemfényű puszpángmoly Ajkán

2016. április 22-én tizennégy éves unokámtól, Gergőtől kaptam a cikkhez mellékelt képet, amelyen a Táncsics utcában és Ajkán sok más helyen, a Buxus bokrok károsítójának bábját és hernyóját , valamint néhány meghántolt Buxus levelet fényképezett le.

A károsító a Selyemfényű puszpángmoly. Ennek a falánk hernyónak első egyedeit 2011-ben azonosították hazánkban.

A Nyugat Magyarországi Egyetem honlapján olvashatjuk, hogy közepes termetű, 40-45 mm szárnyfesztávú lepke. Mindkét pár szárnya selyemfényű fehér, széles barna szegéllyel, az első pár szárny középtájékán, további barna folton jellegzetes fehér félholddal. Egyes területeken megfigyeltek teljesen barna egyedeket is, de a félhold alakú fehér folt ezeknél is szembetűnő volt.

A nőstény csomókban rakja le tojásait a levelek fonákára. A hernyók kezdetben csak hámozgatják a leveleket, később teljes egészében elfogyasztják azokat. A levelekből készített laza szövedékben bábozódnak. Az utolsó nemzedék a szövedékben telel át. A hernyó, bábozódás előtt kb. 4 cm hosszúságú. Sárgászöldes alapszínű, rajta fekete és világossárga sávozással, illetve fekete pöttyökkel, melyekből fehér szőrcsomók állnak ki.

Eredeti élőhelyén akár évente öt generációja is kifejlődhet. Európában az eddigi megfigyelések alapján csak három generációval szaporodik.

A kertészet Szőlészet 2014/38. számában Bodor János írja, hogy a nálunk egyelőre csak a Buxus sempervivens és B. microphylla bokrokon él. Ázsiában a japán kecskerágó (Euonymus japonica), a szárnyas kecskerágó (E. alata) illetve a pirosvirágú magyal (Ilex pur­purea) is tápnövénye. Ezek a növények kertjeinkben előfordulnak, így szemmel kell tartanunk őket is. A szeptemberben fejlődő hernyók még bábo­zódnak, sőt a belőlük kelő lepkék tojást raknak. A ki­kelő hernyók némi levél­hámozgatás után a két levél közötti szövedéktasakban telelnek át. Ezt a telelés­re készülő nemzedéket tud­juk ősszel jelentősen gyéríte­ni Dimilin, Mos pilan és fő­ként a biologiai hatóanyagú Dipel készítményekkel.

A hernyó a bokrok belsejében kezdi a rágást, ezért általában későn, már csak a tarrágást veszi észre a laikus. Zsigó szerint enyhe őszön még akár a kártételével is számolhatunk, a zöld bukszusokon. Azt ajánlja, hogy érdemes átnézni még a lombtalan, száradó sövényeket is. Metszőollóval eltávolíthatóak a hernyófészkek, ezzel csökkenthetjük a tavaszi, induló kártételüket.

A védekezés lehetőségeiről az alábbi oldalon tájékozódhat: http://emevi.emk.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/emk/erfaved/Invazios_bej...

Annak reményében, közlöm az fentieket, hogy talán segíthetek kertjük szebbé tételében, a jelentkező problémák megoldásában: Zsigmond László

A kiadvány címlapja