Zöld hírek

Selyemfényű puszpángmoly Ajkán

2016. április 22-én tizennégy éves unokámtól, Gergőtől kaptam a cikkhez mellékelt képet, amelyen a Táncsics utcában és Ajkán sok más helyen, a Buxus bokrok károsítójának bábját és hernyóját , valamint néhány meghántolt Buxus levelet fényképezett le.

A károsító a Selyemfényű puszpángmoly. Ennek a falánk hernyónak első egyedeit 2011-ben azonosították hazánkban.

Dr. Radó Dezső (+2001) Bel- és külterületi fasorok EU-módszer szerinti értékelése (Részletek)

…Az Európai Unió országaiban nagy jelentőséget tulajdonítanak a fáknak, különösen a bel- és külterületi fasoroknak. Ezeket egyaránt tekintik az élővilág tárgyának, valamint táji elemnek, egyben pedig eszköznek is a környezet ártalmai ellen.
Abból a felismerésből kiindulva, hogy adott korú fa csak életkorának megfelelő évek alatt pótolható, nagy figyelmet fordítanak a kiültetett fák ápolására és állapotuk alapos vizsgálatára. A fasorok állapot-felmérésének módszere az Európai Unió Erdészeti és Fagazdálkodási Bizottságának 1984-ben elfogadott ötlépcsős modellén alapszik, amellyel a mérsékelt égöv fafajait vizsgálják. Az ötlépcsős modell azt jelenti, hogy 1–5 értékszámmal látják el a fasorok egyedeinek részeit (gyökér, törzs, korona, az ápolás mértéke, életképesség), és ezen értékszámok számtani átlagából állapítják meg a faegyed állapotát, míg a faegyedek súlyozott számtani átlagából az egész fasor állapotát.
A vizsgálat természetesen nem öncélú. Az állapotfelvételt szöveges kiértékelés és a fasor jövőjére vonatkozó javaslatok egészítik ki.
Az EU-módszer hazai alkalmazását néhány – a lényeget nem érintő – változtatás teszi alkalmazhatóvá. Így például az osztályozás nálunk fordított: az EU országaiban az 1-es számít a legjobb jegynek, az 5-ös a legrosszabbnak. Egy változtatást eszközöltünk a kiértékelésnél, amennyiben összevontuk a koronaalap és a korona állapotát. Mesterkéltnek éreztük e két el nem választható elemet külön értékelni. Egyebekben hűen követtük az EU-módszert, amelynek alkalmazása mind a belterületi, mind az országúti fasorok tervszerűbb gondozását szolgálja. A vizsgálat vizuális megfigyelés módszerével készül, amelyet helyszínrajz, fénykép egészíthet ki
…..Az EU-országokban a fasorokat nem fatömegük alapján értékelik, hanem táji elemként, és a lombkoronához kapcsolódó előnyös tulajdonságaik alapján, amelyeket mi a fák szolgáltatásainak gyűjtőfogalmával jellemzünk. Ezek a szolgáltatások a fák asszimiláló, azaz lombfelületével arányosak. A lombfelület nagysága viszont a fák korától és lombfelületének állapotától függ.
Foglaljuk össze röviden ezeket a szolgáltatásokat….

Aszófőn virágzik a téltemető

Aszófőn a község melletti erdőkben, a Vékény- vagy Séd-patak völgyében fellelhető ritka virág a téltemető, (Eranthis Hyemalis) most március elején virágzik,
A téltemető (Eranthis hyemalis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó apró, egyvirágú növény, február végén nyílik. Télikének is nevezik. 8–18 cm magas, gumós növény. Tőlevelei szeldeltek, rendszerint hétosztatúak. A virágok alatt három szeldelt, szálas sallangú, örvösen álló gallérozó fellevél található. A virág magános, csúcsálló, a virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, aranysárgák, a mézfejtők zsákszerűek.

Az ajkai Városliget

A Városliget legfőbb kertépítészet-történeti jelentősége abban áll, hogy az Ajkán a legnagyobb, egybefüggő olyan közpark, melyet kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy a városlakók számára rekreációs területként, felüdülést, szórakozást jelentsen az itt tartózkodás. A rekreáció bonyolultan ható tényezők összessége. A rekreáció újjáteremtés, vagyis az idegileg, fizikailag fáradt ember felfrissülése.

Elmeszelt pláza stop

Az állam támogatja a fenntarthatóságot, de az nem azonos az építés és a bővítés megtiltásával – mondta Horváth Endre a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A készülő új kamarai törvényben szerepel az előzetes hatástanulmány kötelező elkészítése – tette hozzá.

Szabó Rebeka (LMP), a javaslat előterjesztője azzal indokolta a plázaépítés szigorítását, hogy a belvárosok kiürülnek, és évi egy-kétezer – családi vállalkozásként működő - kis bolt megy csődbe miattuk, továbbá a helyi árukat sem veszik át, az áraikkal pedig tönkre teszik a helyi piacot.
A féléves moratórium azért szükséges, hogy amíg a szigorúbb szabályok készülnek, ne törjön ki engedélyeztetési láz a bevásárló központok építtetői körében.

Forrás: greenfo/mti

Zajmentes napokon tilos a fűnyírás

Zajmentes napok bevezetéséről döntött legutóbbi ülésén Balatonfüred képviselő-testülete; a módosított környezetvédelmi rendelet értelmében vasárnap és ünnepnapokon minden elektromos gép, így a fűnyíró használata is tilos.

Az új „csendrendeletben” megtiltanak minden zajjal járó építési, szerelési tevékenységet, valamint a különböző motoros és elektromos gépek – közöttük a Fűnyírók és vágó flexek - használatát; a korlátozás vonatkozik „ hangszóróval ellátott mozgó, illetve fix telepítésű árusokra is”.

Remény a jegesmedvéknek

A nagymértékű szén-dioxid-kibocsátás okozta üvegházhatás jelentős visszafogásával még van remény az északi-sarkvidéki jégborítás stabilizálódására, ezáltal pedig a jegesmedvék megmentésére – állítja a Nature című tudományos folyóirat egyik tanulmánya. A sarkvidék jégborítása 2007 nyarán érte el eddigi minimumát, azóta némi javulás figyelhető meg.

Miért csíkos a tigris?

A vadon élő macskafélék közül kevésnek csíkos bundája, a többségé foltos vagy egyszínű. A Bristoli Egyetem kutatói 35 vadon élő macskafaj szőrzetének mintázatát vizsgálták meg, hogy magyarázatot találjanak arra, miért alakult ki ennyi gyönyörű és érdekes variáció. Azt tapasztalták, hogy általában a növényzetben gazdag helyeken élő, rossz megvilágítási körülmények közt aktív macskafélék bundája mintás. A megfigyelés arra utal, hogy a mintázatok álcázás céljából alakultak ki az evolúció folyamán.
A kutatók arra is találnak magyarázatot, hogy miért gyakori viszonylag a fekete párduc, és miért nem fordul elő ilyen színváltozat a gepárdok között. A párducok (más néven: leopárdok) - a gepárdokkal ellentétben – sokféle élőhelyen előfordulnak, és viselkedésmintázatuk is változatos. A kutatásból az is kiderül, hogy nagyon kevés macskafélének vannak függőleges csíkok a bundáján.

Kis csillagász felfedezése

Tízéves kanadai kislány lett a világ legifjabb csillagászati felfedezője. Kathryn Aurora Gray egy eddig ismeretlen szupernóvát fedezett fel a Zsiráf csillagképben, az UGC3378-as katalógusjelű galaxisban.

Zsugorodó gleccserek

Körülbelül százötven éve, amióta mérik a szakemberek, zsugorodnak a gleccserek. Érdekes módon ez egybeesik az iparosodás kezdetével. Ez volna az egyik legfőbb bizonyítéka annak, hogy a klímaváltozás okozója az ember. Hiába azonban a felismerés, a szén-dioxid-kibocsátás még mindig olyan mértékű, amely a folyamatot gyorsítja.

Tartalom átvétel