Jávor Benedek egyetemi adjunktus

A Planéta Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület meghívására Jávor Benedek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi tanszékének adjunktusa tartott előadást Ajkán a Városi Művelődési Központban.

Az előadó az egyházak és a környezetvédelem kapcsolatát kutatja. A Bibliát idézve szólt a keresztény tanítás és az ökológia kapcsolatáról, az ökoteológia feladatáról. Utóbbinál hangsúlyozta a teremtés jósága, őrzése, a teremtő szándékának kifejeződése, a teremtés és az ember közössége fontosságát.
Mint elhangzott, az egyházak a 70-es években fordultak az ökológia felé. Ma pedig az a kérdés, hogy meg tudjuk-e változtatni a világhoz fűződő viszonyunkat. Hiszen az ökológiai válság alapvetően erkölcsi.
Az egyház a környezeti válság kezeléséhez úgy tud hozzájárulni, hogy másfajta, emberhez méltó élet körvonalait mutatja meg.
Fel kell kelteni a hívők figyelmét a környezeti gondokkal való szembenézésre. Ennek az egyház ma már egyre inkább eleget tesz, ezt különféle kiadványok, körlevelek is bizonyítják.