Aszófőn virágzik a téltemető

Aszófőn a község melletti erdőkben, a Vékény- vagy Séd-patak völgyében fellelhető ritka virág a téltemető, (Eranthis Hyemalis) most március elején virágzik,
A téltemető (Eranthis hyemalis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó apró, egyvirágú növény, február végén nyílik. Télikének is nevezik. 8–18 cm magas, gumós növény. Tőlevelei szeldeltek, rendszerint hétosztatúak. A virágok alatt három szeldelt, szálas sallangú, örvösen álló gallérozó fellevél található. A virág magános, csúcsálló, a virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, aranysárgák, a mézfejtők zsákszerűek.

A http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1998/9810/aszofoi/aszofo.html honlapról tudtuk meg a bejövetelével kapcsolatos változatokat:
Noha egész országunkban védett növény a téltemető, valójában jövevény! Géncentruma a mediterráneumban van. Némelyek szerint hozzánk még a középkorban jutott el, dísznövényként. Akárcsak egy másik ritka védett növényünk, a csillagos nárcisz, ez is a kolostorkertekből vadulhatott ki, de a magyar flórába hamar beilleszkedett. Mások a XVII. századra teszik első hazai ültetését. A botanikusok egy csoportja pedig azt vallja, hogy hazánk egynéhány helyén őshonos a téltemető állománya, s Aszófő is e helyek közé tartozik.
Valójában mindhárom „eredetváltozat” sántít.

A kiadvány címlapja